Start van hoofdcontent

Stad

nl

Turks-Nederlandse jongeren willen Asscher spreken over radicalisering

14 november 2014, 21.10 uur · Aangepast 15 november 2014, 17.25 uur

De uitkomsten van een onderzoek van Motivaction over IS-steun onder Turkse jongeren kwam deze week onder vuur te liggen. De opsteller blijft ondanks de kritiek bij zijn conclusie: radicalisering onder Turks-Nederlandse jongeren is een groot probleem.

Dat zegt Pieter Paul Verheggen, hij algemeen directeur van Motivaction dat het onderzoek in opdracht van Forum verrichtte. 700 moslimjongeren in de Randstad werden ondervraagd, onder wie 300 van Turkse afkomst. Van die laatste groep ziet 90 procent Syrië-gangers als helden.

'Onzin', zegt Cemil Yilmaz, woordvoerder van Turks-Nederlandse jongeren die een petitie opstelden gericht aan vicepremier Lodewijk Asscher die al bijna 1.500 keer is ondertekend. Yilmaz: 'Als dat waar is dan zijn 9 op de 10 van mijn vrienden IS-sympathisanten.'

Verheggen verdedigt in de uitzending de gehanteerde methodiek. 'Je moet oppassen dat je je eigen perceptie niet als maat neemt. Er zijn heel veel plekken waar jij en ik niet komen en waar heel anders wordt gedacht.' Asscher noemde de uitkomsten 'verontrustend' en dat is tegen het zere been van Yilmaz.

'De minister moet zich bewust zijn van de impact van zijn woorden.' De groep wil in gesprek met de minister over de integratie van Turkse jongeren. Motivaction gaat het onderzoek nog wel 'verdiepen' en zal daarbij ook de achterban van Yilmaz inschakelen.

De hele uitzending van de Stelling van Amsterdam zie je hier.