Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Rob Oudkerk voorspelt einde van de PvdA

16 november 2014, 11.47 uur · Aangepast 18 november 2014, 13.08 uur

De PvdA zal opgaan in een progressieve beweging omdat de partij weinig bestaansrecht meer heeft. Dat voorspelde oud-PvdA-wethouder Rob Oudkerk zondag in WNL op Zondag.

'De partij heeft een existentieel probleem. Het is wel een beetje klaar.' Uit een peiling van Maurice de Hond bleek zondag dat 56 procent van de ondervraagden niet weet waar de PvdA voor staat. Ruim de helft vindt dat de partij verraad pleegt aan haar eigen standpunten.

Volgens Oudkerk heeft zijn partij ook een probleem met de geloofwaardigheid: veel mensen snappen niet dat de PvdA met de 'vijand' VVD regeert.

Stemmentrekker
Aanleiding voor Oudkerks uitspraken was de ophef rond twee Turks-Nederlandse PvdA'ers die donderdag uit de PvdA-fractie in de Tweede Kamer werden gezet omdat ze zich niet kunnen vinden in de standpunten van de PvdA over integratie.Volgens Oudkerk heeft zijn partij nauwelijks een integratiebeleid.

HIj vindt dat de voormalige PvdA'ers Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu nooit op de lijst voor de Tweede Kamer gezet hadden moeten worden en dat ze veel te laat zijn aangepakt. 'Het waren stemmentrekkers, maar dat is een opportunistische reden om ze te selecteren.'