Stad

Zorgen om kindergebitten: 'Gaan soms nooit naar tandarts'

22 november 2014, 15.33 uur · Aangepast 23 november 2014, 15.57 uur

Whatsapp

Kinderen die pas voor het eerst bij een tandarts komen als ze acht jaar zijn, volgens Stichting Jeugdtandverzorging Amsterdam is dat zeker geen uitzondering.

De stichting maakt zich ernstige zorgen om tandverzorging onder jonge kinderen. Kindertandarts Katinka van der Griendt is actief op zes scholen in West. Zij behandelt jaarlijks 900 kinderen waarvan de helft vaak een slecht gebit heeft. Ze heeft al vele ernstige voorbeelden voorbij zien komen, de foto's zijn slechts een greep uit de probleemgevallen.

'Dan komen ze hier op hun vierde en dan lijkt soms alsof ze al een jaar of vijftig zijn, in geen twintig jaar hebben gepoetst en alles hebben gegeten wat God verboden heeft', vertelt Van der Griendt. Volgens haar ligt de oorzaak vaak bij het voedingsgedrag.

'De hele dag een fles limonade in de buurt, veel snoep, veel verwennerij, zoethoudertjes. Sommige ouders weten gewoon niet dat je een kleutergebitje ook twee keer per dag moet poetsen.' Ook zorgverzekeraars signaleren een trend dat kinderen niet naar de tandarts gaan, zij kijken nu naar de mogelijkheden om de probleemgroep te motiveren om toch te gaan.

Whatsapp