Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Vernietigend rapport over financiën gemeente

26 november 2014, 09.25 uur · Aangepast 27 november 2014, 10.44 uur

Het toezicht op de financiële huishouding van de gemeente is niet op orde en moet worden gereorganiseerd. Dat blijkt uit een quickscan bij de gemeentelijke dienst Middelen en Control waarvan het rapport woensdag naar buiten komt.

Dat meldt de NOS. De dienst moet toezicht houden op de financiële begroting van de gemeente. De Directie Middelen en Control (DMC) zorgt voor advisering, kaderstelling en control op het gebied van financiën, inkoop en P&O van de gehele gemeentelijke organisatie. Vooruitlopend op het rapport hebben twee topambtenaren hun functie al neergelegd. Uit het eindrapport zou blijken dat de gemeente nog veel aanpassingen moet doen.

Eind vorig jaar kwam een andere financiele dienst, de Dienst Belastingen in opspraak nadat het 188 miljoen euro aan onterechte woonkostenbijdragen had overgemaakt. 9000 Amsterdammers kregen daardoor een veel te hoog bedrag overgemaakt. De verwachte schade van de blunder werd geraamd op 1,5 miljoen euro. Vicepremier Lodewijk Asscher gaf later te kennen dat de fout eigenlijk bij hem lag.

Voor de analyse zijn onder andere werknemers van de dienst geënquêteerd. Wethouder Pieter Hilhorst kreeg na de blunder een flinke verkiezingsnederlaag te verwerken en stapte uiteindelijk op.

De raad debatteert 11 december over de problemen bij de dienst.