Start van hoofdcontent

video

nl

Amsterdam op plek vier concurrerende steden

12 december 2014, 22.29 uur · Aangepast 14 december 2014, 10.35 uur

Amsterdam bezet de vierde plek op de ranglijst van meest concurrerende steden ter wereld. De hoofdstad moet alleen Londen, New York en Singapore voor laten gaan, blijkt althans uit een onderzoek van adviesbureau PwC.

Het bureau heeft 31 wereldsteden vergeleken op punten als economie, aanpassingsvermogen en kwaliteit van het leven. PwC schreef het rapport 'Amsterdam - A City of Opportunity' in opdracht van de Amsterdam Economic Board, een organisatie die is opgericht door overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen in de hoofdstedelijke regio.

Amsterdam is volgens de onderzoekers 'een internationaal knooppunt van kennis, (digitale) netwerken, culturen en ideeën'. De stad ligt dichtbij Schiphol en bevindt zich op een van 's werelds grootste internetkruispunten. De stad scoort daarom goed op zaken als de technologische infrastructuur en 'intellectueel kapitaal', omdat er relatief veel hoogopgeleiden wonen.

'Dat geeft zelfvertrouwen, maar je moet wel uitkijken dat je er niet overmoedig van wordt. Ik vind het rapport heel goed, maar het rapport laat ook zien dat er nog heel veel te verbeteren is', aldus burgemeester Eberhard van der Laan. Onder meer de mobiliteit in de stad kan een stuk beter, aldus de onderzoekers.