Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Aangifte tegen Facebook-oproep brandstichting moskeeën'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 januari 2015, 23.25 uur · Foto: taxi1108

De Raad van Marokkaanse Moskeeën (RMMN) wil zaterdag in Amsterdam aangifte doen tegen oproepen op Facebook om moskeeën in brand te steken. Dat zegt PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch tegen het ANP.

Marcouch vindt dat het Openbaar Ministerie harder moet optreden tegen de oproepen. In Zweden is recentelijk in drie islamitische gebedshuizen brand gesticht. Voorzitter Yahia Bouyafa van de RMMN riep deze week moskeebesturen op waakzaam te zijn en moskeewachten in te stellen.

Op de Facebookpagina Steun de PVV zijn reacties te vinden op de gebeurtenissen in Zweden waarin wordt opgeroepen moskeeën in brand te steken. 'Dit is onacceptabel', aldus Marcouch vrijdag. Er moet volgens hem een norm worden gesteld. 'De moslimhaat neemt nog steeds toe.'

De beheerder van de pagina heeft inmiddels een deel van de reacties verwijderd. Dat gebeurde nadat opiniesite Joop.nl erover had bericht. Toch moet het OM stappen nemen, meent de PvdA'er. Daardoor wordt 'duidelijkheid' geschapen. De Facebookpagina is geen officiële uiting van de partij van Geert Wilders.

De laatste brandstichting in een islamitisch gebedshuis in Zweden vond plaats op nieuwjaarsdag. Toen werd er een brandbom naar een moskee in Uppsala gegooid. Op eerste kerstdag raakten in Eskilstuna vijf mensen gewond door brandstichting in een moskee. Nederland telt ruim 450 moskeeën.