Start van hoofdcontent

Stad

nl

Overboeking 186.000 euro geen fout gemeente maar fraude

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 januari 2015, 20.40 uur · Foto: Jos van Zetten

De 186.000 euro die de gemeente naar een verkeerd rekeningnummer overgemaakt zou hebben, is niet verdwenen door een fout van de gemeente zelf, maar omdat er fraude gepleegd is. Dat laat een woordvoerder van de gemeente vanavond weten.

Vijf inmiddels gearresteerde verdachten zouden hebben gesjoemeld met een factuur van ruim 186.000 euro van een afvalverwerkingsbedrijf aan een stadsdeel. Eén van de verdachten is een toenmalige stagiair-beveiliger van de gemeente. De stagiair-beveiliger bij het stadsdeel onderschepte de originele factuur en gaf die aan een tussenpersoon. Die gaf de factuur weer door aan een vervalser, die het rekeningnummer vervalste. Daarna legde de stagiair de factuur weer terug op de stapel met te betalen facturen. Naast de stagiair zijn de vervalser en de tussenpersoon aangehouden. Ook zijn twee mensen aangehouden, die hun bankrekening ter beschikking hadden gesteld.

De zaak kwam aan het licht toen een bank argwaan kreeg en naar de juistheid van het bankrekeningnummer informeerde. De betrokken banken konden een groot deel van het overgeschreven bedrag bevriezen, maar op het moment van de ontdekking was al 40.000 euro opgenomen. Later kon in een woning van een medeverdachte nog 11.350 euro in beslag worden genomen. De gemeente Amsterdam eist de resterende 28.650 euro ook terug.

De zaak komt komende week voor de rechter.