Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Directeur Jeugdbescherming: 'Grote problemen rond invoering nieuwe Jeugdwet'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 januari 2015, 00.55 uur

Nieuwe wachtlijsten en honderden kinderen die niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Erik Gerritsen, bestuurder bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam, zegt in een interview met AT5 achter de nieuwe Jeugdwet te staan. Hij voorziet ook grote problemen.

De nieuwe Jeugdwet is ingegaan op 1 januari. Sindsdien is de gemeente verantwoordelijk voor de zorg, dat was voorheen het Rijk. In de nieuwe context is gekomen om de zorg 'dichterbij' de zorgbehoevenden te organiseren. Zo zullen speciale wijkteams op het niveau van buurten gaan opereren. In zo'n wijkteam werken hulpverleners samen met bijvoorbeeld een huisarts. Ook is het dus de gemeente die bepaalt wie uiteindelijk welke zorg krijgt.

Volgens Gerritsen gaat het om de 'grootste hervorming sinds Thorbecke', de grondlegger van het parlementarisme in Nederland. De invoering van het nieuwe stelsel noemt hij dan ook een 'spannende en risicovolle operatie'. Jeugdbescherming Regio Amsterdam (voorheen: Bureau Jeugdzorg) ontfermt zich over de meest kwetsbare kinderen in de stad, jaarlijks zijn dat er zo'n 10.000. Erik Gerritsen verwacht dat er zo'n 500 van hen problemen zullen krijgen, veroorzaakt door het invoeren van de nieuwe wet. Dan valt te denken aan bijvoorbeeld wachtlijsten. Ook kan achteraf blijken dat de gemeente niet de juiste zorg heeft ingekocht voor hele specifieke probleemgevallen.

Toch verwacht Erik Gerritsen dat het systeem op den duur zijn vruchten gaat afwerpen en dat er in de jeugdzorg minder fouten gemaakt zullen worden dan de afgelopen jaren gebeurde.