Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Holleeder hoort vandaag strafeis in 'Andesproces'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 januari 2015, 18.14 uur

Het Openbaar Ministerie komt vandaag met de strafeis in het zogeheten Andesproces tegen tien verdachten waaronder Danny K., Willem Holleeder en Dick Vrij.

Volgens justitie vormden de verdachten een criminele organisatie die zich schuldig heeft gemaakt aan onder meer witwassen, afpersing, geweld en drugshandel. De leider van de bende zou Danny K. zijn geweest, geassisteerd door Dick Vrij. Ook K.'s vriendin Angela van H. is verdachte. Willem Holleeder staat eveneens in Andes terecht, op verdenking van betrokkenheid bij afpersing.

Holleeder kwam in januari 2012 voorwaardelijk vrij van een eerdere straf, opgelegd wegens onder meer de afpersing van Willem Endstra. Omdat hij daarna weer misdrijven is gaan plegen, wil het OM dat hij de rest van die straf alsnog geheel of gedeeltelijk gaat uitzitten. De officieren van justitie hebben de rechters in Andes hierover een oordeel gevraagd. Ook hebben ze de bedreiging van Peter R. de Vries door Holleeder onder de paraplu van Andes aan de rechter voorgelegd.

Verslaggever Mark Schrader is voor AT5 aanwezig in de rechtszaal en doet verslag: