Start van hoofdcontent

Stad

nl

Oud-cartoonist Parool: 'Ontzettende aanslag op vrijheid van meningsuiting'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 januari 2015, 15.55 uur

In heel de wereld wordt geschokt gereageerd op een bloedige aanslag op de redactie van een satirisch tijdschrift in Parijs, woensdag aan het einde van de ochtend.

Ook Joep Bertrams, oud-cartoonist van onder meer Het Parool, laat in een reactie weten geschokt te zijn. 'Net als iedereen vind ik deze aanslag vreselijk', stelt Bertrams. 'Je voelt je als beroepsgroep aangevallen en dat lijkt me niet de bedoeling'.

Zware bedreigingen maakte Bertrams zelf nooit mee. 'Maar je hebt altijd wel eens wat gedoe, via social media en dergelijke. Maar ik voel me niet direct bedreigd', stelt de cartoonist. Naar aanleiding van de aanslag is Bertrams in ieder geval niet van plan om zijn toon te wijzigen.  'Ik ga mijn toon in ieder geval niet aanpassen. Iedereen moet zijn best doen om dát te schrijven en tekenen wat hij wil. Het is natuurlijk een ontzettende aanslag op vrijheid van meningsuiting, dat is wat dit zo erg maakt'.

Aanslag
Door de aanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs zijn woensdag zeker twaalf doden gevallen, onder hen twee politieagenten. De slachtoffers werden door twee gemaskerde aanvallers doodgeschoten. Tien mensen raakten volgens de autoriteiten gewond, vijf van hen verkeren in kritieke toestand.

Charlie Hebdo is eerder doelwit geweest van een aanslag. In november 2011 werd een molotovcocktail naar het pand gegooid. In het verleden publiceerde het blad geregeld spotprenten over de profeet Mohammed. In zijn nieuwjaarstweet van een week geleden stuurde het blad nog een spotprent van IS-leider al-Bagdadi die de wereld de beste wensen stuurt een iedereen een goede gezondheid wenst.

UPDATE 14.50 uur
Bertrams postte, naar aanleiding van de bloedige aanslag in Parijs, woensdagmiddag onderstaande cartoon op Twitter. 

Charlie Hebdo. Nooit opzij. pic.twitter.com/MJwGKPQ8jU

— Joep Bertrams (@joepbertrams) 7 januari 2015