Stad

LIVE vanaf 18.00 uur: Demonstratie tegen aanslag Parijs

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 januari 2015, 18.38 uur

Whatsapp

Vanavond lopen naar verwachting honderden Amsterdammers een protestmars door de stad. Met de mars volgt op de brute aanslag in Parijs van gisteren en is een steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden.

Deelnemers aan de mars verzamelen zich om 18.00 uur bij het Franse consulaat aan de Vijzelstraat. Vandaar zal om 18.30 uur de demonstratie starten en lopen de deelnemers van het consulaat via het Muntplein en het Rokin naar de Dam.

Omdat bij de aanslag gisteren 10 medewerkers van het blad Charlie Hebdo en twee politieagenten vermoord werden, zullen ook bij de protestmars in de stad politieagenten en journalisten vooraan lopen. Tegen 19.00 uur geven columniste Nausicaa Marbe, hoofdcommissaris  Pieter Jaap Aalbersberg, minister president Mark Rutte en burgemeester Eberhard van der Laan een korte toespraak. Tegen 20.00 uur wordt de demonstratie afgesloten.
abc5media_video_0

Verkeershinder
Vanwege de verwachte drukte moet het verkeer rond De Dam rekening houden met ernstige hinder. Het GVB heeft al laten weten dat de trams 4,9, 14, 16 en 24 tijdelijk worden omgeleid.

Oproep
Burgemeester Van der laan heeft een officiële oproep gedaan aan alle Amsterdammers om hun steun te komen betuigen. Veel organisaties in de stad hebben inmiddels aangegeven deel te nemen. Via Facebook is een oproep verschenen van Fransen die in Nederland wonen, zij zullen met ten minste 150 deelnemers meelopen.

Whatsapp