Stad

NL
V

Minderheid hoerenlopers wil misstanden melden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 januari 2015, 13.41 uur

Ruim 40 procent van de klantenkring van de Amsterdamse prostituees is bereid misstanden in de prostitutie te melden als ze die tegenkomen. Dit staat in het donderdag gepubliceerde rapport In gesprek met de klant van de GGD.

De raamprostitutie in de stad ontvangt dagelijks tussen de 2000 en 3100 klanten. Samen met escortbureaus en clubs komt het totale aantal klanten naar schatting uit op 195.000 per jaar. Doel van het onderzoek was om in kaart te brengen of klanten van prostituees een signalerende rol willen spelen bij het bestrijden van misstanden.

Volgens de onderzoekers scoort 13,6 procent van de klantenkring, zo'n 26.000 mannen, hoog op verantwoordelijkheidsgevoel en actiebereidheid. De meeste klanten keuren dwang en uitbuiting in de prostitutie af. Van alle klanten voelt bijna 70 procent zich verantwoordelijk voor misstanden in de sector. Maar slechts een op de vijf respondenten zegt signalen van misstanden te kunnen herkennen. Bij het melden laten ze zich onder meer belemmeren door wantrouwen in de aanpak ervan.

Prostituees hebben volgens de onderzoekers weinig vertrouwen in klanten als signaleerders. Zij zijn van mening dat klanten wel kunnen melden, maar niet willen. Klanten zouden zich voornamelijk bezighouden met hun eigen plezier en seksuele opwinding.

Weinig klanten uit Amsterdam
De GGD raadt de gemeente aan bezoekers van de Wallen niet te stigmatiseren. Om ze bondgenoot te maken in de aanpak tegen misstanden moeten klanten het gevoel krijgen dat ze daaraan bij kunnen dragen.

Minder dan een derde van de klanten woont in Amsterdam, de rest woont elders in Nederland of in het buitenland. Het merendeel van de clientèle heeft betaald werk. Ruim de helft is alleenstaand, twee op de vijf klanten heeft een relatie.

De onderzoekers baseren zich op vragenlijsten die door 986 klanten en 195 prostituees zijn ingevuld. Daarnaast zijn elf klanten en evenzoveel prostituees geïnterviewd. In het rapport staat dat de klanten gemiddeld vijf tot zes keer per jaar een prostituee bezoeken. Bijna 60 procent van de respondenten maakt langer dan tien jaar gebruik van de diensten van prostituees. Ruim twee derde komt wel eens terug bij dezelfde prostituee.