Stad

NL
V

Arrestatieteams zwaarder bewapend

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 januari 2015, 15.35 uur

De arrestatieteams van de politie hebben zwaardere wapens gekregen. Dat zegt plaatsvervangend korpschef Ruud Bik tegen het ANP.

De politie is berekend en voorbereid op de heersende dreiging in Nederland. Zowel die vanuit terroristische als criminele hoek, zegt Bik. Hij reageert onder meer op de terreur in Frankrijk, terreurdreiging in Nederland en het toenemende geweld van zware criminelen. Hij wijst erop dat 100 procent veiligheid niet kan worden gegarandeerd.

Bik zegt dat er hard wordt gewerkt om de reactiesnelheid van de speciale eenheden te versnellen. Die wordt nu landelijk gecoördineerd. 'Ook hebben we de arrestatieteams inmiddels van zwaardere wapens voorzien.' Hij wil graag in gesprek met zijn mensen om te kijken wat er nog meer kan worden verbeterd. Hij wil echter niet dat alle politiemensen met automatische wapens worden uitgerust. 'Om die te gebruiken moet je heel goed getraind zijn en elke dag blijven trainen.'

'Wij zijn maximaal voorbereid', zegt Bik. 'Het voorkomen van geweld speelt daarin juist een hele belangrijke rol. We houden zeven dagen per week, 24 uur per dag onze informatiepositie op peil. Dat doen we onder meer door social media te scannen en mogelijke signalen van radicalen op te vangen. Om geweld te voorkomen is heel belangrijk om onze informatiepositie goed op orde te hebben.'

De politiebond ACP liet deze week weten te willen praten over extra slagkracht voor de politie. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zei woensdagavond in de Tweede Kamer dat hij geen reden ziet voor bijvoorbeeld extra bewapening van agenten.