Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoogleraar AMC: 'Haal xtc uit de illegaliteit'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 januari 2015, 15.02 uur · Foto: Anoniem

Hoogleraar verslavingszorg Wim van den Brink van het Academisch Medisch Centrum (AMC) ziet graag dat xtc gereguleerd wordt. Dat zegt hij na aanleiding van de drie drugsdoden bij het Amsterdam Dance Event (ADE) afgelopen jaar.

'Hoe je het ook wendt of keert, de War On Drugs is een grote mislukking. Het kost handenvol geld zonder dat het wat oplevert. Bovendien zou je bij regulering veel makkelijker voorlichting kunnen bieden. Bijvoorbeeld over de dosis mdma, de werkende stof in xtc, die in de pillen zit,' zegt van den Brink in het magazine van het academisch ziekenhuis. Het blad is onderaan dit bericht te lezen.

De pillen zouden veel minder gevaarlijk zijn dan beweerd wordt. In de jaren tachtig was er volgens Van Den Brink voor het laatst echt heibel met de drugs, toen de pillen van de huiskamers naar de dancescene gingen. Inmiddels is er goede voorlichting over het belang van water en verkoeling en mag er getest worden op feesten. Daardoor wordt het aantal ongevallen met deze drug tot een minimum beperkt. Daarnaast zou xtc zo weinig problemen geven omdat de drug heel zuiver is, er zit weinig troep in.

Wat een gevaar is, is dat tegenwoordig de dosering van mdma steeds hoger wordt. Eind jaren negentig was dat nog zo'n 90 milligram per pil, tegenwoordig is dat bijna het dubbele. Er zitten zelfs uitschieters tussen tot de 240 milligram per pil. Daar kunnen gevaren aan kleven. Gebruikers kunnen oververhit raken, een van de belangrijkste oorzaken van ongelukken bij gebruik. Volgens van den Brink kan een goede voorlichting helpen bij het voorkomen van ongelukken hierdoor.

Toch is de drug uiteraard niet gezond, aldus Van den Brink. Er is gemeten dat het gebruik vooral het cognitieve deel van de hersenen aanpast. Zelfs na drie maanden na het laatste gebruik.