Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Bart Robbers herdacht door vrienden en collega's

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 januari 2015, 22.32 uur

Eigenwijs, joviaal en verbindend. Zo wordt oud gemeenteraadslid Bart Robbers omschreven. Vandaag was er een eerbetoon aan de D66'er. Hij overleed deze week nadat hij was aangereden door een vuilniswagen op het Rokin.

Bart Robbers was van 1990 tot 1998 gemeenteraadslid en fractievoorzitter voor D66. Amsterdammers kenden hem van zijn ludieke acties. Zo parkeerde hij ooit zijn auto op de Dam om te protesteren tegen de nieuwe wegsleepregeling van burgemeester Patijn. Die wilde alleen nog auto's wilde weghalen als ze een gevaar vormden voor de veiligheid. 'Ik wil weggesleept worden, ik eis weggesleept te worden en ik eis handhaving van de huidige wegsleepregeling', zei Robbers destijds tegen AT5.

Het gemis bij de vriend van Robbers, Robert Dusarduijn, is enorm, 'Het was de ideale vriend, het was de ideale vriend en het was de ideale man die je maar kon treffen en ik heb hem getroffen'. Maar ook in de politiek wordt hij gemist, zo zegt Boudewijn Oranje, fractievoorzitter van D66 Amsterdam. 'Joviaal, bourgondisch, vaderlijk, enthousiast en hij was ook altijd optimistisch. Als er iets niet goed ging dan vond hij altijd dat er wel ergens een oplossing te vinden was.'

Maandag wordt Bart Robbers begraven, vrienden en familie vertrekken dan vanuit de winkel van zijn vriend. Dusarduijn: 'Maandag gaan we van hier uit naar de Dominicus. En dan wordt de kist gedragen door de kinderen van mijn vrienden. Dat wordt de laatste groet van Bart aan de stad'.