Start van hoofdcontent

Stad

nl

Marokkaanse terreurverdachte voor de rechtbank

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 januari 2015, 12.54 uur

De Marokkaanse illegaal die oktober vorig jaar werd gearresteerd omdat hij agenten zou willen vermoorden, verschijnt donderdag voor het eerst voor de rechtbank.

Dat meldt de Telegraaf. De arrestatie volgde na een ambtsbericht van de geheime dienst AIVD. Die voerden een onderzoek uit nadat ze informatie over de verdachte hadden gekregen. De man verbleef illegaal bij familie in Amsterdam. Bij doorzoeking van de woning zijn 'geen wapens of concrete plannen voor aanslagen gevonden', meldde het Openbaar Ministerie. Wel heeft de politie beslag gelegd op sim-kaarten, usb-sticks, een notitieboek, een mobiele telefoon en een tablet.

De 26-jarige man zit vast en zal komende donderdag voor het eerst verschijnen voor de rechtbank Dordrecht. De aanklacht luidt: voorbereiding voor een terroristische aanslag, mogelijk op politiemensen in Amsterdam´, aldus een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. Volgens de krant gaat er een hardnekkig gerucht dat de man het specifiek op twee politiebureaus in de stad voorzien had, maar dat krijgen ze niet bevestigd.

Het verijdelde plan lijkt sterk op de plannen die de Belgische terreurverdachten hadden: een aanslag te plegen 'op agenten op de openbare weg en in politiebureaus', aldus het Belgische Openbaar Ministerie. De gedetineerde in Nederland heeft echter geen link met de in België gedode en gearresteerde terreurverdachten.