Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

[VIDEO] Vijf gewonden bij grote brand in woning Marnixstraat

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 januari 2015, 20.58 uur

In een woning op de Marnixstraat is vanochtend rond 08.45 uur een grote brand uitgebroken. Daarbij zijn vijf personen gewond geraakt, waaronder twee brandweerlieden. Een hond en een kat overleefden de brand niet.

De brand is volgens een woordvoerder van de brandweer waarschijnlijk ontstaan in het souterrain van de woning op nummer 117, waardoor de bewoners van bovengelegen appartementen met ladderwagens van hun balkons afgehaald moesten worden. Drie bewoners ademden rook in, twee brandweerlieden liepen brandwonden op. 

Huisdieren
De brand is inmiddels onder controle. De brandweer voert op dit moment een nacontrole uit in het pand. 'We zijn ook nog op zoek naar huisdieren, omdat een aantal bewoners hebben aangegeven dat hun dieren nog in het pand zijn. We kijken of ze zich misschien ergens verstopt hebben en of ze de brand overleefd hebben', aldus de woordvoerder. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak.

Ontruimd
Bij de brand kwam veel rook vrij, waardoor er een grote rookpluim boven de straat hing. De brandweer adviseerde omwonenden die daar last van hadden, ramen en deuren te sluiten. Panden in de directe omgeving werden ontruimd. De bewoners zijn opgevangen in het politiebureau. De bewoners van het uitgebrande pand kunnen voorlopig niet naar huis.

Cobra cutter
Er werd ook een 'Cobra cutter' naar de Marnixstraat gestuurd. Dat is een speciale blusunit die  moeilijke branden snel kan blussen. Door de hitte van de brand kon de gasleiding springen, dan komt er een grote steekvlam. Om dat te voorkomen moest Liander ter plaatse komen om het gas af te sluiten. 

Verstoring
Tram 3 en bus 18 en 21 worden waarschijnlijk nog tot 18.00 uur omgeleid vanwege de brand. Tram 3 rijdt vanaf het Muiderpoortstation niet verder dan het Frederik Hendrikplantsoen, bus 18 en 21 rijden vanaf het plantsoen om via de Nassaukade, Houtmankade en het Haarlemmerplein.