Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Staatssecretaris Teeven maakt geld vrij voor bed bad brood

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 januari 2015, 17.54 uur

Staatssecretaris Teeven heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), waar ook Amsterdam onder valt, toegezegd dat hij tijdelijk geld gaat vrijmaken voor het bieden van bed-bad-brood voorzieningen.

De hoogte van die bijdrage bepaalt Teeven als er een uitspraak is over opvang van het Comité van Ministers van de Raad van Europa. 'In het gesprek heb ik de VNG dan ook toegezegd dat ik, in voorkomende gevallen, bereid ben aan betrokken centrumgemeenten een financiële tegemoetkoming te bieden met het oog op de verplichtingen die voortvloeien uit de uitspraak van Centrale Raad van Beroep', zo schrijft Teeven. Op 17 december afgelopen jaar bepaalde die Raad dat uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam voorlopig recht hebben op nachtopvang, douche, ontbijt en avondeten. Een woordvoerder van de VNG laat weten erg opgelucht te zijn: 'De kosten die voortvloeien uit rijksbeleid moeten nu door gemeenten betaald worden', het is volgens de VNG niet meer dan normaal dat het rijk de gemeenten bijstaat.

Een woordvoerder van de gemeente zegt blij te zijn met deze eerste toezegging van de staatssecretaris. De gemeente heeft voor de eerste drie maanden van bed-bad-broodvoorziening, vanaf 17 december, 870.000 euro gereserveerd. Volgens de woordvoerder is het niet duidelijk of de staatssecretaris het hele bedrag gaat vergoeden, 'maar het zal ongetwijfeld om een substantiële bijdrage gaan'.

De staatssecretaris laat verder weten dat hij een uitspraak van de Raad van Ministers, later dit voorjaar, gaat afwachten om een meer definitief besluit over de bed-bad-broodvoorziening te nemen. Ook de gemeente wacht dit besluit af, maar is verder vooral blij dat ze uitgeprocedeerde asielzoekers in ieder geval tot en met mei of juni van dit jaar, bed-bad en brood mag bieden.