Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

[Video] Van der Laan: rond de vijftig radicaliserende personen in beeld

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 januari 2015, 20.25 uur

Er zijn bij de gemeente ongeveer 50 personen in beeld die vatbaar zijn voor radicalisering. Dat zei burgemeester Van der Laan vanmiddag in de gemeenteraad.

Hij zei dat naar aanleiding van de dood van de 17-jarige Achraf. Die jongen kwam afgelopen weekend om het leven in Syrië bij een anti-IS-bombardement. Van der Laan gaat in gesprek met de vader van de jonge Syriëganger. Zijn vader vindt dat de Nederlandse autoriteiten veel te weinig hebben gedaan om het vertrek van zijn zoon te voorkomen. 

Drama
'Ik wil natuurlijk wel gezegd hebben dat wij het een drama vinden, sowieso als iemand omkomt in een familie. Ik ga ook zelf, zodra dat mogelijk is. Ik heb in ieder geval aangeboden met hem praten om te zorgen dat nazorg goed op gang komt', aldus Van der Laan. 

Garantie
Verder beloofde de burgemeester de gemeenteraad een feitenrelaas. Daaruit moet duidelijk worden wat de gemeente heeft gedaan met de noodkreten van de vader om zijn zoon tegen te houden. Maar de burgemeester temperde de verwachtingen: 'Het is nog steeds zo dat er geen honderd procent garantie is dat iemand die gesignaleerd is toch naar het buitenland weet te gaan, zelfs via Schiphol.'