112

[Video] Politie vindt binnen vier maanden 33 kalasjnikovs

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 januari 2015, 22.34 uur

Volgens hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg heeft de Amsterdamse politie de afgelopen vier maanden 33 kalasjnikovs in beslag genomen. "En dat is aanzienlijk meer dan de jaren daarvoor".

'In totaal vonden we het afgelopen halfjaar 300 vuurwapens', vertelt de Amsterdamse korpschef vandaag in het AT5-programma Het Verhoor.

Prioriteit
'Ook al nemen de vuurwapenincidenten in de stad af, de zware wapens nemen toe. Dit is een van de grote onderdelen van onze opsporingsaanpak. We hebben de afgelopen jaren landelijk de prioriteit op wapenhandel niet hoog op de agenda gehad. Ik vind dat die prioriteit weer terug moet komen. Daarmee rem je de beschikbaarheid van dit soort wapens in onze stad', aldus Aalbersberg.
 
Grenzen
Burgemeester Van der Laan zei gister al in de gemeenteraad dat door het verdwijnen van grenscontroles binnen Europa en het 'wegvallen van de structuren van de voormalige Sovjet-Unie, Oost-Europa en de Balkan', het in de stad makkelijker is geworden om aan automatische vuurwapens te komen.
 
Liquidaties
Kalasjnikovs worden de afgelopen jaren regelmatig gebruikt bij liquidaties. Het gaat dan bijvoorbeeld om de moord op crimineel Derkaoui van der Meijden, de liquidatie van Gwenette Martha en de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt, in december 2012.