Whatsapp

Stad

[Video] Dubbel protest bij première Michiel de Ruyter

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 januari 2015, 10.27 uur

Bij het Scheepvaartmuseum demonstreerden gisteravond dertig tot veertig mensen tegen de film Michiel de Ruyter die daar groots in première ging. De actiegroep Michiel de Rover verzet zich tegen de heldenstatus van de zeevaarder.

Zo'n vijftien oud-mariniers houden een tegendemonstratie en komen juist op voor hun held. De politie is erbij en houdt de twee groepen uit elkaar. De actiegroep Michiel de Rover protesteert tegen de 'verheerlijking van een koloniale zeeschurk'. Hij was volgens hen 'de beschermheer van de Nederlandse slavenhandel'. Ze staan op zo'n honderd meter van de ingang van het museum, waar veel bekende Nederlanders hun opwachting maken.

Met lawaai laten ze hun ongenoegen blijken over de 'verering van De Ruyter'. Op een spandoek staat 'Geen goed woord over voor Michiel de Rover'. In het museum is voor de gelegenheid een bioscoop gebouwd met ruim 1200 zitplaatsen. Regisseur Roel Reiné maakte de film naar een scenario van Alex van Galen en Lars Boom. Onder anderen Frank Lammers, Sanne Langelaar, Rutger Hauer en Lieke van Lexmond spelen een rol.

De oud-mariniers, die ook voor de première zijn uitgenodigd, hadden eerder op Facebook aangekondigd dat ze demonstranten in het water gaan gooien. 'Dat was een grap en we zijn het zeker niet van plan. Wel willen we met de betogers het gesprek aangaan', aldus een van hen. Maar de actiegroep had daar geen behoefte aan. Michiel de Ruyter geldt als de oprichter van het Korps Mariniers, in 1665.

De avonturenfilm draait vanaf donderdag in de bioscopen.

Whatsapp