Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kroongetuige Fred Ros heeft zich ziek gemeld

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 januari 2015, 11.54 uur

Fred Ros, kroongetuige in het liquidatieproces Passage, is ziek. Het voor vandaag geplande verhoor van Ros in de extra beveiligde zittingszaal van de rechtbank op Schiphol is daarom geschrapt.

Het is nog onbekend wat Ros heeft. Het Openbaar Ministerie meldt dat Ros hoopt vrijdag wel aanwezig te kunnen zijn. In totaal zijn er vijf verhoordagen voor Ros gepland. Het OM introduceerde Ros in september als tweede kroongetuige in het proces; Peter la S. is de andere.

Ros werd zelf door de rechtbank veroordeeld tot dertig jaar cel; hij fungeerde als schakel tussen opdrachtgever en uitvoerders. In ruil voor zijn verklaringen heeft het OM Ros in hoger beroep een gehalveerde strafeis (vijftien jaar) toegezegd.

Lees ook: 'Ali Akgun gaf mij opdracht om Nedim Imac te vermoorden'

Met zijn verklaringen hoopt het OM in het proces in hoger beroep vooral voldoende bewijs te kunnen verzamelen tegen veronderstelde opdrachtgevers van liquidaties, zoals verdachte Dino Soerel. Tegen hem was levenslang geëist, maar de rechtbank sprak hem vrij. Dat gold ook voor de in december in Istanbul doodgeschoten verdachte Ali Agkün.

Lees ook: Topcrimineel Ali Akgun geliquideerd in Istanbul