Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Staatsliedenbuurt toneel van schouw met rechtbank, OM en advocaten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 januari 2015, 02.38 uur

In de Van Bossestraat in de Staatsliedenbuurt vindt dinsdagavond een schouw plaats, ofwel een zitting op locatie.

Rond 20.00 uur zette de politie de straat af. Later komen de rechtbank, het Openbaar Ministerie en advocaten ook op locatie. In de straat vond in december 2012 een geruchtmakende dubbele liquidatie plaats. 

De advocaten van Anouar B. en Adil A. en het Openbaar Ministerie wilden eerder een volledige reconstructie, waarbij ook het ook het vermoedelijke doelwit Benaouf A. aanwezig was. Maar dat vond de rechtbank te ver gaanVoor een volledige reconstructie zouden te weinig feiten bekend zijn. Hierbij zou A. niet aanwezig hoeven te zijn. Daarom koos de rechtbank voor een schouw. 

De inhoudelijke behandeling van de Staatsliedenbuurt-zaak zal op 23 maart van start moeten gaan. Er worden acht dagen voor de zaak uitgetrokken.  

Update 22.42 uur
Ook de grijze Audi van waaruit Benaouf A. onder vuur zou zijn genomen is aanwezig bij de schouw. A. zegt dat hij kon zien wie hem beschoot. Tijdens de schouw moet blijken of dat kan kloppen, of dat het voor A. onmogelijk was om te zien wie er in de auto zaten. 

 abc5media_image_3

Update 23.21 uur

Onderwerelddeskundige Marijn Schrijver legt uit waarom er een schouw gehouden wordt: 'Nu moet blijken of Benaouf A. de waarheid sprak. Hij zei dat hij heeft gezien dat Anouar B. net zijn bivakmuts naar beneden deed voordat hij schoot. Ze willen nu uitvogelen of dat kan. Bovendien heeft hij later in een telefoongesprek gezegd dat hij weet dat Anouar op hem schoot, maar niet dat hij het heeft gezien.'

abc5media_video_0

Update: 23.28 uur

Er wordt inmiddels met de Audi gereden. 

Hij beweegt https://t.co/T6tHt0VMYy

— Marijn Schrijver (@schrijver) January 27, 2015

Update: 00:45

Volgens de advocaat van Anouar B., Rutger Lonterman, blijkt uit de schouw dat Benaouf A. onder deze omstandigheden onmogelijk heeft kunnen zien wie er in de Audi zat. 'Hij zegt dat hij de tijd heeft gehad om iemand te herkennen. Het feit dat hij in de koplampen keek, dat hij dacht dat hij er geweest was, dan kan ik eigenlijk op mijn vingers natellen dat hij niets heeft gezien en dat hij het in de maanden erna er bij verzonnen. Nog nagelaten van het feit dat hij diegene in zijn leven pas twee keer eerder heeft gezien', aldus Lonterman. Hij denkt dat het OM het deels met hem eens is.

abc5media_video_1