Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

[Video] Taxirit eindigt in nachtmerrie voor jonge homo

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 januari 2015, 18.46 uur

De politie heeft meer details vrijgegeven over de mishandeling van een 21-jarige homoseksuele man dit weekend. Hij werd meegenomen in een auto, ernstig mishandeld en beroofd. Volgens de politie gaat het om 'een ernstig geval van anti-homogeweld.'

De man bezoekt die avond een homobar aan de Amstel. Rond twee uur 's nachts besluit hij naar huis te gaan en houdt een taxi aan bij de hoek op de Halvemaansteeg. Volgens de politie bekruipt de man al snel een onveilig gevoel. Hij merkt dat de taxichauffeur omrijdt en herhaaldelijk in zijn binnenspiegel kijkt. De chauffeur lijkt contact te houden met de bestuurder van een achtervolgende auto, waarschijnlijk een SUV. 

'Kankerhomo'
Als de taxichauffeur op het Emmaplein richting de ingang van het Vondelpark rijdt, ziet de 21-jarige jongen dezelfde SUV opnieuw. Hij raakt in paniek, gooit twintig euro naar de chauffeur en vlucht de auto uit. Terwijl  hij wegrent hoort hij dat hij achtervolgd wordt door meerdere voertuigen. Plotseling wordt hij van achteren vastgegrepen. Hij wordt direct geslagen en meegenomen naar een auto, vermoedelijk diezelfde SUV. 'Hou je bek, kankerhomo', schreeuwt een van de verdachten naar hem, waarna hij het voertuig in wordt getrokken. Op dat moment gaat de bestuurder van het voertuig rijden, terwijl het slachtoffer voortdurend wordt mishandeld en zijn geld wordt afgenomen.

Als de mannen in de auto de bankpas van het slachtoffer vinden, rijden ze met hem naar een geldautomaat van de ABN AMRO aan de Zeilstraat, op de hoek met de Amstelveenseweg. Ze dwingen hem daar geld op te nemen. Uit angst neemt het slachtoffer een geldbedrag op en geeft het aan de daders. Er wordt hem nog iets toegeroepen, vermoedelijk in het Arabisch, waarna de auto wegrijdt in de richting van de Amstelveenseweg. Het slachtoffer rent daarna in paniek naar huis.

In het ziekenhuis wordt later een flinke hersenschudding geconstateerd en meerdere kneuzingen over zijn bovenlichaam. De jongen is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis. 

Verdachten
De politie verdenkt twee mannen van de mishandeling en beroving. Beide verdachten zijn volgens het slachtoffer rond de 25 jaar oud, vermoedelijk van Noord-Afrikaanse afkomst. De bestuurder had een baardje van een paar dagen oud, hij droeg een donkere pet en een donker vest met capuchon. De tweede dader droeg donkere kleding, zwarte Nike-schoenen met een witte zool en had een sportief postuur.

Getuigen
Het onderzoeksteam wil in contact komen met mensen die mogelijk ook eerder een soortgelijk incident hebben meegemaakt en dat nog niet bij de politie hebben gemeld. Ze willen spreken met getuigen die het is opgevallen dat een taxi tussen 2 en 3 uur op zondagmorgen werd gevolgd door een hoger model personenauto of de signalementen van de daders in verband kunnen brengen met een soortgelijke auto. Ook roept de politie getuigen op die genoemde auto gezien hebben op de Zeilstraat toen het slachtoffer daar werd gedwongen geld op te nemen. Zij kunnen contact opnemen met de Opsporingstiplijn via 0800-6070 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Politiemensen van het team Roze In Blauw zijn bereikbaar via 020-559 5385.