Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Gerechtelijke uitspraak een bom onder het parkeerbeleid?

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 februari 2015, 11.31 uur

Is er een bom onder het parkeerbeleid van de gemeente gelegd? Dat is de vraag na een gerechtelijke uitspraak van vrijdag.

Toen besloot de rechtbank dat parkeerders niet langer verplicht kunnen worden hun kenteken in te voeren als zij hun auto ergens neerzetten. De zaak was aangespannen door Bas Filippini van stichting Privacy First. Filippini kreeg een jaar geleden een bekeuring van parkeercontroleur Cition. Hij had weliswaar betaald, maar weigerde uit privacyoverwegingen zijn kenteken bij de automaat in te voeren. De rechter stelde hem in het gelijk; omdat hij al betaald had voor het parkeren, hoefde hij de boete niet te betalen. 

Volgens Filippini is de uitspraak van de rechter een streep door het parkeren op kenteken, dat de gemeente veel geld oplevert. De scanauto van Cition, die de kentekens van geparkeerde auto's controleert, kan namelijk in dezelfde tijd drie keer zoveel auto's controleren dan een controleur te voet dat kan. Volgens Barbara Verhallen van de gemeente Amsterdam juicht Filippini te vroeg: 'Wij bestuderen de uitspraak van de rechter. Het lijkt een bevestiging van een eerdere uitspraak'.

In mei vorig jaar kwam de rechter tot een zelfde oordeel, namelijk dat als iemand een foutief of zelfs geen kenteken invoert bij de automaat, maar wel betaald heeft, de boete van Cition niet betaald hoeft te worden. Bang dat Amsterdammers nu massaal geen kenteken meer gaan invoeren, om zo een bom onder het registratiesysteem te leggen, is Verhallen niet. 'Zo ver wij kunnen nagaan, zijn mensen juist heel blij met het parkeren op kenteken, omdat het ze een hoop rompslomp scheelt', aldus de communicatiemedewerker van de gemeente. 

De gemeente beraadt zich nog op een eventueel hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter.