Politiek

'Vaste staanplekken voor fietstaxi's op Damrak'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 februari 2015, 10.31 uur

Fietstaxi's krijgen op het Damrak mogelijk vaste staanplaatsen en mogen daardoor niet meer overal parkeren. De fietstaxi's zelf zijn niet blij met de plannen, zij vrezen een gebrek aan ruimte.

Mochten de plannen van de gemeente doorgaan dan komen er op de straat aan het Damrak in totaal drie vakken, met ruimte voor elk twee fietstaxi's. Alleen in die vakken mogen chauffeurs dan nog parkeren in afwachting van een rit. Afgelopen maanden was het Damrak overigens helemaal afgesloten voor de 110 fietstaxi's in de stad. Volgens de branche doet de gemeente er alles aan om de fietstaxi's om zeep te helpen. Zo schrijft De Telegraaf.

Naast het Damrak is ook het Leidseplein, het Rembrandtplein en het Stationsplein beperkt toegankelijk voor fietstaxi's. Vanmiddag heeft de gemeente een gesprek met de chauffeurs, bij wie naar eigen zegge het water aan de lippen staat. 'De afgelopen jaren zijn tal van mijn Amsterdamse collega's gestopt door weinig coöperatieve houding van de gemeente, die lang ons schoon vervoersmiddel tegen lijkt te werken', zo zegt fietstaxichauffeur Sander Keizer.

De gemeente kan zich niet vinden in de klachten van de fietstaxi's. Volgens een woordvoerder is de rest van de stad vrij toegankelijk voor de fietstaxi's.