Stad

NL
V

Gemeente start onderzoek naar eigen bordeel

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 februari 2015, 18.27 uur

De gemeente is een onderzoek gestart naar de haalbaarheid van een eigen prostitutiebedrijf. De bedoeling is dat prostituees er zelfstandig, dus zonder pooier, hun werk kunnen doen.

Er wordt onder meer actief gezocht naar een partij die in het project wil participeren door vijf prostitutiepanden op te kopen. Als die partij niet gevonden wordt, overweegt de gemeente om zelf ramen te verhuren aan prostituees. Met het plan wil de gemeente een stap zetten in de naar meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid voor sekswerkers. Daarnaast draagt het project volgens de gemeente ook bij aan 'een prostitutiebranche zonder misstanden als mensenhandel en uitbuiting en met goede werkomstandigheden'. 

Charles Geerts
Het gaat om vijf panden op de Wallen, vier op de Oudezijds Achterburgwal en één aan de Boomsteeg. de panden werden in 2007 door NV Stadsgoed in 2007 van Charles Geerts, ooit 'de koning van de Wallen' genoemd, gekocht. De Amsterdamse PvdA-fractie heeft al aangegeven het plan van de gemeente toe te juichen. Raadslid Dennis Boutkan: 'Volgens mij is dit precies de richting waar we als Amsterdam naartoe moeten. Prostituees krijgen zo en stem en neemt ze serieus'.