Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Jongeren ChristenUnie wilden bezoek 'schone prostituees' stimuleren

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 februari 2015, 09.28 uur

De jongeren van de ChristenUnie die zaterdag hebben actiegevoerd op de Wallen willen prostitutiebezoek niet ontmoedigen, maar juist een positief zetje in de goede richting geven.

Dat vertelt Erik-Jan Hakvoort, voorzitter van jongerenorganisatie Perspectief, aan Amsterdam FM. Zaterdag deelden de jonge christenen pamfletten uit op de Wallen met de tips om uitbuiting te herkennen en de oproep om dat te melden. Niettemin was Proud, de nieuwe vakbond voor sekswerkers, niet blij met de actie. 'De christenfundamentalisten maken klanten bang', meende Proud.

'In eerste instantie begrijp ik het gevoel wel, dat zij hebben van: ja, jullie spreken eigenlijk onze klanten aan en jullie maken ze bang voor eventuele misstanden', zegt Hakvoort tegen Amsterdam FM. 'Maar aan de andere kant begrijp ik het ook weer niet, want eigenlijk is hetgeen dat wij vragen aan klanten juist heel erg positief voor de legale sekswerkers die daar uit vrije wil staan. Omdat op het moment dat deze industrie schoner wordt en beter zichtbaar wordt, wat er allemaal mis zit, en dat ook verdwijnt, dan zul je merken dat ook klanten veel eerder zullen gaan kiezen voor inderdaad die vrijwillige, schone prostituees.'

De Amsterdamse afdeling van de ChristenUnie is een felle tegenstander van prostitutie. De partij vindt het 'mensonwaardig' en dat het ingaat 'tegen Gods bedoeling met seksualiteit'. De partij wil dat de gemeente pleit voor een verbod en wil daarnaast een pooierverbod en klanten strafbaar stellen. De landelijke jongerenorganisatie lijkt dus iets milder.

De ChristenUnie-jongeren hebben ook een meldpunt opgericht om misstanden te melden, maar roepen tegelijkertijd op om liever niet hen maar bijvoorbeeld Misdaad Anoniem te bellen.