Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

SP-raadslid legt functie neer: 'Koers van de fractie is niet de mijne'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 februari 2015, 11.34 uur

SP-raadslid Maureen van der Pligt legt per direct haar functie als raadslid voor de SP in Amsterdam neer.

Dit laat Van der Pligt maandagmorgen weten. 'Het doet verschrikkelijk veel pijn', stelt het raadslid, 'maar ik ben een realist'.

Van der Pligt kan zich niet vinden in de huidige koers van de SP-fractie. 'Deze koers is een andere dan die ik voorsta. Met name op het punt van werken zonder loon. Een thema wat voor mij symbool staat voor de afbraak van werknemersrechten en in strijd is met het beschermen van de zwakkeren in onze maatschappij. Iets waar ik mijn hele leven pal voor ben gaan staan en wil blijven staan. Werken zonder loon is een thema waarbij ik geen water bij de wijn wil doen. Om die reden geef ik, met pijn in mijn hart, mijn zetel terug aan de partij.'

Wel zegt Van der Pligt lid te blijven de SP. 'Een partij waar ik nog steeds met trots deel van uitmaak en zal blijven uitmaken. Als geen ander onderschrijf ik onze grondbeginselen van gelijkwaardigheid, menselijke waardigheid en solidariteit. Helaas kan ik die beginselen naar mijn mening nu niet meer ten volle uitdragen in de gemeenteraad.' Wie Van der Pligt gaat opvolgen is nog niet bekend.