Politiek

NL
V

CDA haalt fel uit naar prostitutieplan gemeente

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 februari 2015, 09.06 uur

In een opiniestuk in de Volkskrant halen CDA-raadsleden Marijke Shahsavari en Diederik Boomsma hard uit naar de plannen van de gemeente om te onderzoeken of de stad zelf ramen kan gaan verhuren aan prostituees.

De gemeente startte vorige week een onderzoek naar de haalbaarheid van een eigen prostitutiebedrijf. De bedoeling is dat prostituees er zelfstandig, dus zonder pooier, hun werk kunnen doen. Er wordt gezocht naar een partij die in het project wil participeren door vijf prostitutiepanden op te kopen. Maar, als die partij niet gevonden wordt, overweegt de gemeente om zelf ramen te verhuren aan prostituees.

'Dit moet de overheid niet willen'
'Er is echter een verschil tussen bescherming bieden tegen misstanden en pogingen om de prostitutie van staatswege te 'normaliseren'', schijven de CDA-raadsleden dinsdag. 'Door zelf prostitutiepanden te gaan uitbaten gaat de gemeente nog een stap verder: dat komt eerder in de buurt van faciliteren, exploiteren en uitlokken. Dat is een stap die de overheid nooit moet zetten'.

De partij ageert verder vooral hard tegen de ambitie van de gemeente om prostitutie te 'normaliseren'. 'Dat het legaal is, betekent niet dat we het maar 'best' hoeven te vinden', stellen de christendemocraten. 'De ambitie om vrouwen zoveel mogelijk tegen uitbuiting te beschermen, delen we. Maar als de gemeente zelf prostitutiepanden gaat runnen geeft dat aan potentiële klanten uit de hele wereld het signaal: komt allen hier in Amsterdam krijgt prostitutie een gemeentelijk stempel van goedkeuring'.