Cultuur

Noord één van de hipste wijken ter wereld

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 februari 2015, 12.10 uur · Foto: Jos van Zetten

Whatsapp

Noord behoort tot één van de hipste wijken ter wereld! In een overzicht op website Ballinnn.com eindigt het stadsdeel op plek drie, na wijken in New York en Tel Aviv.

Volgens lifestylewebsite Ballinnn' zijn jongeren een belangrijke voorwaarde voor het ontstaan van de hippe wijken. Ze vestigen zich er vanwege de lage huurlasten. De voorheen vervallen wijken stromen hierdoor vol met creativiteit en ambitie, een ontwikkeling die vervolgens nog meer jongeren trekt. Bekende voorbeelden zijn Kreuzberg in Oost-Berlijn en Vesterbro in Kopenhagen.

Door het recreatief gebruik van de NDSM-werf en gebouwen als Eye en de Shell-toren is Noord al lang niet meer het afgelegen arbeidersdorp zoals het lang gezien werd, is te lezen op de website. Toch blijft de bereikbaarheid voor veel mensen een struikelblok. Er wordt door de gemeente en initiatiefnemers met verschillende ideeën gespeeld om de oversteek over het IJ makkelijker te maken.

Zo zou een brug of een tunnel een snellere verbinding kunnen vormen voor fietsers en wandelaars. Tot die tijd moet er gebruik gemaakt worden van het pontje.

Whatsapp