Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Interactieve liquidatiekaart geeft inzicht in 'Mocro War'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 februari 2015, 13.35 uur · Foto: Google Maps

Boeken, nieuwsartikelen en krantenberichten die het verhaal over de liquidatiegolf in de Amsterdamse onderwereld vertellen, zijn er genoeg. Maar sinds kort is er ook een interactieve liquidatiekaart van de 'Mocro War' die de stad al sinds 2012 in haar greep houdt.

Journalisten Mirjam Leunissen en Elsbeth Stoker besloten dat het tijd was om ook visueel gezien, orde in de tientallen afrekeningen in het criminele circuit te scheppen. Op een digitale kaart van Amsterdam en omgeving kan gescrold worden tussen 37 schietpartijen sinds 2012. Bij iedere schietpartij vertellen de journalisten via een tekstje, een paar foto's of bijvoorbeeld een kaartje met vluchtroutes en andere informatie, het verhaal van het betreffende incident.

Op de kaart wordt geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende vetes die momenteel woeden. Zo staan de liquidaties rond de groepen van Gwenette Martha en Benaouf A op de kaart, waaronder de schietpartij in de Staatsliedenbuurt. Maar ook de liquidatie van Siegmar Flaneur, die niet met zware criminaliteit gelinkt werd, is op de kaart te bekijken.

Schietpartijen 2015

Inmiddels zijn er in 2015 al vijf dodelijke schietpartijen geweest. Naast de 24-jarige Flaneur, werd Mario Megan Tier in een auto in Zuid doodgeschoten. Eind januari werd de Ghanees Augustine Kwabena Nyantakyi doodgeschoten in Osdorp en op 14 januari werd een 60-jarige vrouw op haar balkon in Geuzenveld dodelijk geraakt.