Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Rechercheur Hero Brinkman ernstig in de fout'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 februari 2015, 12.02 uur · Foto: Jan Arkesteijn

Oud-Tweede Kamerlid Hero Brinkman zou in zijn huidige functie als rechercheur ernstig in de fout zijn gegaan.

Op geluidsopnames die vanavond in het NTR-programma De Kennis van Nu worden uitgezonden, zou te horen zijn hoe Brinkman en een collega-rechercheur de 23-jarige vrouw naar een bekentenis toe praten. De vrouw had zich bij de politie gemeld in verband met het onderzoek naar een caféruzie, daarbij werd een bezoekster met een glas gestoken. De vrouw was te zien op beelden die in het AT5-opsporingsprogramma Bureau 020 werden getoond.

Lees ook: Vrouw in gezicht gestoken na morsen cola

Toen ze bij het bureau aankwam kreeg ze van de politie te horen dat 'de beelden voor zich spreken' en legde ze een valse bekentenis af. Een andere betrokkene die later bij de politie een bekentenis komt afleggen wordt door de politie weggestuurd. Het Maastricht Forensic Science Institute stelt na onderzoek een vernietigend rapport op over de gang van zaken.

De zaak wordt uiteindelijk geseponeerd omdat op basis van de beelden en verklaringen van getuigen niet geconcludeerd kan worden dat de vrouw de dader is geweest. Het OM laat vandaag weten dat het nog met een reactie komt op het rapport van het Maastrichtse instituut.

'Druk op verdacht mag best'
'Ik sta honderd procent achter het verhoor door mij en mijn collega’s', zegt Brinkman vandaag in De Telegraaf. 'Wij hebben de gezichtsuitdrukking van die studente gezien. Als een verdachte zo hard liegt als zij doet, mag er best druk op zo’n persoon worden uitgeoefend. Er klopt niets van het onderzoek door die zogenaamde deskundigen in Maastricht.'