Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Spectaculaire undercoveractie leidde tot aanhouding Knokkestraat

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 februari 2015, 18.44 uur

Aan de gewelddadige aanhouding van vier mannen in de Knokkestraat eerder deze maand ging een uitgebreid politieonderzoek vooraf.

1 februari haalde een arrestatieteam van de politie 's nachts twee auto's van de weg met vier verdachten (20 tot 21 jaar). Een van de mannen werd daarbij in zijn rug geschoten door de politie.

De politie liet eerder al weten met de aanhouding een liquidatie te hebben voorkomen en lichtte dat vanmiddag toe. De recherche kwam de mogelijke liquidatieplannen op het spoor toen er weken eerder buiten Amsterdam op een parkeerterrein een snelle, gestolen BMW werd gevonden. In de auto bleken een pistoolmitrailleur en meerdere automatische wapens te liggen en een jerrycan met benzine ('terwijl het een diesel was').

Lees ook: Advocaat verdachte: 'Justitie claimt succes over rug verdachten'

AK-47

Er werd besloten de wapens niet in beslag te nemen, maar - met toestemming van justitie - onklaar te maken. Vervolgens werd de auto wekenlang '24/7' geobserveerd. Tot hij in de nacht van de aanhouding begon te rijden. Onderweg naar Amsterdam kreeg de BMW gezelschap van een tweede auto, een Citroën. Toen de wagens Amsterdam in reden, besloot de politie in te grijpen.

Lees ook: Politie schiet verdachte neer na achtervolging

Dat leidde tot de achtervolging in Nieuw-West die eindigde in de Knokkestraat. Daar werd een verdachte in zijn rug geschoten. Volgens de politie gebeurde dat omdat hij de auto uit kwam stappen met een AK-47 in de aanslag. 

Doelwit
De vier verdachten blijken allemaal Amsterdammers van Marokkaanse afkomst. Ze zijn bekenden van de politie, maar vanwege relatief kleine eerdere vergrijpen. De politie heeft ook een idee van wie het doelwit van de liquidatie moet zijn geweest. Hij was al vooraf gewaarschuwd dat hij op de dodenlijst stond.

Vier verdachten tussen de 20 en 21, allen van Marokkaanse afkomst. Een ervan stond op de top 600 lijst..

— Marijn Paesschen (@Marijn_AT5) February 19, 2015

De politie gaat ervan uit dat de vier verdachten de liquidatieplannen niet zelf hebben bedacht, maar de uitvoerende partij vormden. Met 'doorrechercheren' hoopt de politie de opdrachtgevers te vinden.

Tweede liquidatie voorkomen
De politie liet donderdagmiddag verder weten dat er onlangs nog een aantal verdachten is aangehouden met gebruiksklare vuurwapens. Politie en OM hebben aanwijzingen dat ook die aangehouden personen van plan waren een liquidatie uit te voeren. 

Over tweede liquidatie die is voorkomen, wil politie niet zoveel kwijt. Verwijst wel naar dit bericht: http://t.co/4ySJq9FnGz

— Mark Schrader (@markschrader) February 19, 2015