Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Bezetter Bungehuis: 'UvA wil staatsgeweld tegen studenten'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 februari 2015, 01.18 uur

Na de uitspraak van de rechter kwamen honderden studenten bij elkaar in het bezette Bungehuis. Voor een persconferentie maar vooral ook om elkaar moed in te praten voor een dreigende ontruiming door de politie.

Vanmiddag deed de rechter uitspraak in een kort geding dat de UvA had aangespannen tegen de bezetters. De rechter stelde de universiteit in het gelijk en legde de studenten een dwangsom van 1000 euro per dag op, tot een bedrag dat op kan lopen tot 25.000 euro. Kort na de uitspraak hielden de studenten dus zelf een persconferentie. Duidelijk werd dat de bezetters niet van plan zijn om vrijwillig te vertrekken. En dus moet de politie gaan ontruimen 'Dan heeft de UvA wat ze wil hebben: staatsgeweld gebruikt op studenten en haar medewerkers', zo zegt een van de studenten in het Bungehuis.

Lees ook: Bezetters moeten Bungehuis verlaten

Vanavond bleek ook maar weer eens dat het niet alleen studenten zijn die de bezetting van het gebouw steunen. Want ook honderd docenten zouden achter de actie staan en een paar van hen was aanwezig. 'Kijk ik wil niks illegaals doen en ik heb altijd respect voor de wet gehad. Maar als student heb ik zelf ook mijn universiteit bezet in Italië', zo zegt een Italiaanse docent van de UvA.

De hele avond bleef een ontruiming door de politie in de lucht hangen. Mede ook omdat Louise Gunning, de voorzitter van het collega van bestuur van de UvA, eerder op de avond had aangegeven maandagochtend te willen beginnen met het schoonmaken van het Bungehuis, zodat werknemers en studenten aanstaande maandag weer aan de slag kunnen. De ontruiming kwam vanavond uiteindelijk niet.

Lees ook: UvA wil morgenochtend beginnen met schoonmaak Bungehuis

Bij de studenten zit de sfeer er in ieder geval nog goed in, dat een volgende keer het Maagdenhuis ingenomen wordt is zeker niet uitgesloten.