Stad

NL
V

Justitie geeft privégegevens journalisten aan verdachten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 februari 2015, 13.17 uur

Justitie heeft de privégegevens van journalisten die schrijven over de Staatsliedenbuurtzaak doorgegeven aan de verdachten in die zaak. ‘Gevaarlijk en belachelijk.'

Dat onthult Crimesite.nl. De politie heeft begin vorig jaar alle bezoekers van een rechtszitting in de bunker in Osdorp onder de loep genomen. In de zwaarbeveiligde rechtbank in Osdorp moesten toen Anouar B. en Adil A. voorkomen, die worden verdacht van de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt eind 2012. Met die liquidatie brak een extreem gewelddadig conflict uit dat nog niet ten einde is.

De politie noteerde kentekens van de journalisten en andere belangstellenden, nam foto's van hen, kopieerde identiteitsbewijzen en noteerde volledige namen en adressen. Al die privégegevens zijn vervolgens toegevoegd aan het dossier van de Staatsliedenbuurt. Daardoor zijn alle privégegevens nu niet alleen in handen van justitie, maar ook de verdachten en anderen die toegang hebben tot het dossier.

'Deze privacy-breuk ligt gevoelig in een affaire waarin inmiddels al meer dan twintig doden zijn gevallen', schrijft Crimesite.nl. Een van de journalisten wiens privégegevens nu op straat liggen, reageert. 'Ik ben ervan geschrokken. Schrijven over georganiseerde misdaad is niet zonder gevaar. Ik heb het gevoel dat mijn veiligheid in het geding is gekomen. Ik publiceer toch ook niet over de woonplaats van een officier van justitie?', aldus de journalist.