Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

[Video] Taxi-oorlog tegen Uberpop geen loos dreigement

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 februari 2015, 09.55 uur

De eerder deze week in Den Haag aangekondigde 'taxioorlog tegen Uberpop', lijkt niet zomaar een loos dreigement. In de nacht van vrijdag op zaterdag zouden op zeker vier plaatsen in de stad chauffeurs van de dienst zijn klemgereden.

Dat laat één van de chauffeurs aan AT5 weten. Zo'n 25 reguliere taxichauffeurs zouden in totaal ongeveer twaalf chauffeurs van Uberpop hebben klemgereden. Daarbij zou hard gereden zijn, op de Jan van Galenstraat in West zou -waar 50 km/u is toegestaan- 90 km/u gereden zijn. Bij die achtervolging reed een chauffeur van Uberpop op een geparkeerde brommer, laat de taxichauffeur weten.

Een woordvoerder van politie kan drie incidenten bevestigen. Het gaat om opstootjes op de Rozengracht (rond 02:00 uur) in het centrum en de Van Woustraat (rond 02:30 uur) en de Gerard Doustraat (rond 04:00 uur) in Zuid. Er is niet gevochten en er zijn dan ook geen gewonden te betreuren. Ook is er niemand aangehouden. Wel benadrukt de woordvoerder dat taxichauffeurs niet het recht in eigen hand moeten nemen door zelf op te treden tegen Uberpop

Woensdag protesteerden zo'n 200 taxichauffeurs in Den Haag tegen de taxidienst. Zij vinden dat de overheid onvoldoende optreedt tegen Uberpop, dat in december door een rechter verboden werd, omdat chauffeurs gezien moeten worden als snorders. Ze beschikken niet over de vergunningen en papieren die reguliere taxichauffeurs wel moeten bezitten.

De Inspectie Leefomgeving en Transport is verantwoordelijk voor het toezicht op Uberpop. Betrapte chauffeurs kregen in het verleden dwangsommen opgelegd tot 50.000 euro. Ondanks die boetes, is Uber, die achter de dienst zit, niet van plan om te stoppen. Vorige week waren taxichauffeurs van plan om te demonstreren bij de ambtswoning van burgemeester Eberhard van der Laan. Dat protest werd verijdeld door de politie.