Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Bezetters Bungehuis niet akkoord met voorstellen UvA-bestuur

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 februari 2015, 21.26 uur

De bezetters van het Bungehuis aan de Spuistraat zijn niet akkoord gegaan met de voorstellen van het College van Bestuur (CvB) van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Beide partijen zullen maandagavond verder onderhandelen. Het CvB had onder meer voorgesteld om een congres over de toekomst van het hoger onderwijs te organiseren en een proef met referenda over het UvA-beleid. Over het congres zijn de bezetters wel te spreken, 'maar dat doen we nu eigenlijk ook al in het Bungehuis', laat een woordvoerder van de groep aan Het Parool weten. 

Ook gaat de groep niet akkoord met het voorstel van de UvA om in een andere ruimte verder te demonstreren, omdat het Bungehuis werkt als een pressiemiddel. Het gesprek zal maandagavond verder gaan, dan zal de UvA met nieuwe voorstellen komen. Dat gesprek zal plaatsvinden in de ambtswoning, onder leiding van burgemeester Eberhard van der Laan.

Het Bungehuis is inmiddels ruim een week bezet door een groep die zich 'De Nieuwe Universiteit' noemt, uit onvrede met 'het ondemocratische beleid van de UvA dat steeds tot bezuinigingen leidt en slecht is voor de academische gemeenschap.'

UPDATE 19:15 uur
De bezetters hebben zojuist de ambtswoning van Van der Laan verlaten, maar willen nog niet inhoudelijk ingaan op datgene dat binnen gezegd is. 'Wij gaan nu met elkaar overleggen in het Bungehuis, over wat er besproken is vanavond', laat een woordvoerder van het protest weten. Later op de avond zal de protestgroep met een verklaring komen. Ook het CvB van de UvA wil niet ingaan om de materie.  

Contrast is prachtig. Bezetters komen met de ongewassen benenwagen. Bestuurders parkeren op de stoep. #bungehuis pic.twitter.com/R1IRvR3Ipf

— Mark Leene (@MARK_AT5) February 23, 2015