Start van hoofdcontent

video

nl

[Video] Bezetters Bungehuis definitief niet akkoord met bestuur UvA, ontruiming ophanden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 februari 2015, 00.01 uur

De bezetters van het Bungehuis aan de Spuistraat gaan definitief niet akkoord met het voorstel van het College van Bestuur (CvB) van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De ontruiming van het pand lijkt nabij.

Maandagavond spraken vertegenwoordigers van de bezetters opnieuw met het bestuur van de UvA, om een uitweg te vinden uit de impasse die ruim een week geleden ontstond toen het Bungehuis, waar de Faculteit der Geesteswetenschappen huist, bezet werd.

Het universiteitsgebouw werd bezet uit onvrede met 'het ondemocratische beleid van de UvA dat steeds tot bezuinigingen leidt en slecht is voor de academische gemeenschap', zo is te lezen in een verklaring van de bezetters. 

Gesprek in ambtswoning
Eerder stelde het CvB voor een congres over de toekomst van het hoger onderwijs te organiseren en een proef te starten met referenda over het UvA-beleid. De studenten gingen niet akkoord met dat voorstel. In de ambtswoning van burgemeester Eberhard van der Laan werd maandagavond verder gepraat tussen beide partijen.

Na afloop van dat gesprek trokken de studenten zich terug om te bespreken wat er bij Van der Laan aan tafel gezegd was. Zowel studenten als voorzitter van het College van Bestuur van de UvA Louise Gunning wilden na afloop van dat gesprek geen reactie geven (zie video).  

'Ontruiming dinsdag'
In een verklaring laten de studenten weten definitief niet akkoord te gaan met voorstellen van het bestuur van de UvA, omdat de uitkomsten van het congres niet bindend zouden zijn voor het UvA-beleid. Verwacht wordt dat het Bungehuis nu snel ontruimd zal worden. Eén van de bezetters van het pand laat aan AT5 weten dat dat waarschijnlijk in de loop van dinsdag zal zijn.

Burgemeester Van der Laan laat in een reactie weten dat de gesprekken tussen het bestuur van de UvA en de bezetters van het Bungehuis 'helaas' niets hebben opgeleverd. 'Het pand zal nu spoedig ontruimd worden', laat een woordvoerder van de burgemeester weten. De driehoek,  dus burgemeester, politie en Openbaar Ministerie, hoopt dat de studenten het pand alsnog vrijwillig overdragen aan de universiteit. 

Betreurenswaardig
Op de website geeft de UvA aan de uitkomst van het gesprek te betreuren. Voorzitter Louise Gunning wil het congres nu zonder de bezetters organiseren en daarbij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Kamerleden, studentenorganisaties en andere universiteiten betrekken.

Press statement! #bungehuis #resignCvB #viezelouise pic.twitter.com/PZQmlP0HvC

— Bungehuis Bezet (@BungehuisBezet) February 23, 2015