Start van hoofdcontent

Stad

nl

Groep bezetters blijft achter in Maagdenhuis na gesprek met burgemeester

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 februari 2015, 07.50 uur

Burgemeester Van der Laan was is vannacht naar het Maagdenhuis gekomen om te praten met de studenten die het gebouw zijn binnengevallen. De studenten hadden hem opgeroepen om contact op te nemen.

Studenten bezetten sinds woensdagavond het Maagdenhuis aan het Spui. Ze trapten de deur van het bestuurscentrum van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in na een protestmars vanuit het Bungehuis. Daar hielden de studenten zich eerder op omdat ze meer democratie willen binnen de universiteit. Ze eisen dat het universiteitsbestuur aftreedt.

In het #maagdenhuis zijn ze al wakker. pic.twitter.com/i7tzsmy1oH

— Dennis Kornman (@DennisKornman) February 26, 2015

Van der Laan zei bij aankomst in het Maagdenhuis dat hij niet wegging voor hij alle vragen had beantwoord. 'Ik begrijp jullie problemen, maar dat betekent niet dat ik jullie acties steun', zei de burgemeester. Hij vroeg de joelende studenten om het bestuur van de universiteit een kans te geven.

Lees ook: Liveblog woensdagavond: Studenten bezetten Maagdenhuis

Geen excuses

Een van de studenten vroeg of Van der Laan zijn excuses wilde aanbieden voor de 46 arrestaties bij de ontruiming van het Bungehuis dinsdag. Van der Laan zei daarop dat hij verplicht is om het besluit van de rechtbank uit te voeren. Die oordeelde vorige week donderdag dat de studenten het Bungehuis uit moesten.

Ontruiming
Ook hoofdcommissaris van de politie Amsterdam Pieter-Jaap Aalbersberg was in het Maagdenhuis. Hij zei tegen AT5 dat er nog niet ontruimd wordt. 'We zijn hier om te praten. Niet om te ontruimen.' Ontruiming hangt de studenten boven het hoofd nadat het bestuur van de UvA woensdagavond aangifte deed tegen de bezetters.

Van der Laan bevestigde dat er een 'vreedzame uitzetting' komt zoals in het Bungehuis, maar wanneer dat zal zijn, is nog niet duidelijk. De burgemeester ging maandag voor de ontruiming van het Bungehuis ook al in gesprek met de studenten. Die bemiddelingspoging mislukte waarna dinsdag werd overgegaan tot ontruiming.

Van de Laan stapte rond 01.20 uur het Maagdenhuis uit. Hij wenste de studenten 'wijsheid, een beetje harmonie en een betere studie' toe.

Wijsheid
Studenten zeiden na afloop van het gesprek dat ze blij waren dat Van der Laan was gekomen om te praten. 'Hij heeft hiermee het respect bij de mensen afgedwongen', aldus een van hen.