Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie betaalt banken tonnen voor camerabeelden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 februari 2015, 13.14 uur · Foto: Ervins Strauhmanism, flickr

Het opvragen van camerabeelden bij banken om criminelen op te sporen kost de Amsterdamse politie en justitie per jaar tonnen, schrijft De Telegraaf. Ook het kopen van gespreksgegevens van telefoonbedrijven zou een grote kostenpost zijn.

In het proces om de criminelen op te sporen en te vervolgen gebruikt de politie camerabeelden die zijn gemaakt door beveiligingscamera's in banken. 'We krijgen jaarlijks zo'n duizend facturen van bankinstellingen opgestuurd voor de kosten die zij maken voor het opzoeken en ter beschikking stellen van camera beelden', verteld Frans Zonneveld van het OM aan De Telegraaf. In 2014 waren de kosten €270.000, terwijl dat een jaar daarvoor nog €320.000 was.

De kosten die aan het opvragen van beelden verbonden zijn zorgen dat de politie niet om elk incident een beroep doet op de opnamen. 'Het is een drempel die voorkomt dat beelden onnodig vaak worden opgevraagd, want het kost natuurlijk wel tijd en menskracht voordat de opnamen gevonden zijn', zegt Bart van Leeuwen van de Nederlandse Vereniging van Banken. Als een bank zelf getroffen word door een misdrijf, zoals een overval of een plofkraak, worden de beelden overigens zonder vergoeding vrijgegeven.

Secretaris Bert van Steeg van Detailhandel Nederland is het niet eens met de gang van zaken. 'Aanpak van criminaliteit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Wij willen criminelen laten oppakken en daar geen slaatje uitslaan. We stellen ook belangeloos camerabeelden beschikbaar als daardoor een misdrijf tegenover een buurman mogelijk kan worden opgelost'.