Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gevluchte mensenhandelaar Saban B. gaat toch de cel in

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 februari 2015, 11.41 uur

De naar Turkije ontsnapte vrouwenhandelaar Saban B. moet in Turkije zeven jaar en negen maanden de cel in. Dat heeft de rechter in Istanbul vrijdag bepaald.

De rechter acht Saban B. schuldig aan 'gedwongen en gewelddadig prostitueren en het leiding geven aan georganiseerde misdaad'. De advocaten van B. gaan in hoger beroep tegen de uitspraak.

B. werd in 2010 in Nederland veroordeeld tot eveneens zeven jaar en negen maanden cel. Hij had toen al de wijk genomen naar Turkije. Dat gebeurde toen hij in 2009 een week verlof kreeg om zijn kind te zien. Turkije levert geen onderdanen uit. Nederland heeft zich daarna ingezet om hem in Turkije achter de tralies te krijgen.

De advocaten van B. wezen dan ook met de beschuldigende vinger naar Nederland. Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie werd beschuldigd van manipulatie en inmenging. Ook de Nederlandse media kregen ervan langs: 'De Nederlandse media hebben hem beroemd gemaakt. Zelfs in Turkije zijn kinderen nu bang als Saban over straat loopt. Zoveel beroemdheid heeft Saban niet verdiend.'

B. stond aan het hoofd van een netwerk dat jarenlang tientallen prostituees (misschien wel 120) met grof geweld, bedreiging en intimidatie aan het werk hield. Dat gebeurde voornamelijk op de Wallen.