Whatsapp

Stad

[Video] Vluchtelingen gaan meevaren op de Canal Parade

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 juli 2015, 18.15 uur

De organisatie van de Gay Pride maakte zondagavond in de Sugar Factory bekend welke boten er deze zomer op de Canal Parade meevaren. Er waren 134 inschrijvingen, maar er kunnen maar 80 boten meedoen.

De vluchtelingenboot en de zwerfjongerenboot kregen een wild card en hoefden niet te loten. 'De vluchtelingenboot geeft exact weer waar het over gaat: mensen die niet in hun eigen land kunnen wonen omdat ze homo, lesbisch of transseksueel zijn', zegt organisator Irene Hemelaar.

Volgens haar is het voor vluchtelingen moeilijk om te bewijzen dat zij homoseksueel, lesbisch of transgender zijn. Ook zou het lastig zijn om bij binnenkomst in Nederland direct over hun geaardheid te praten. Doordat ze hier niet open over zijn tegenover de IND verdwijnen zij alsnog in de illegaliteit. 

Afghanistan
Initiatiefnemer Ilias Mahtab is nu aan zet om een boot met vluchtelingen te formeren. 'Ik kan geen harde cijfers geven over het aantal vluchtelingen dat meevaart, maar er zijn honderd plekken op de boot. Ik hoop dat zestig tot zeventig procent vluchteling is, dat kunnen mensen uit bijvoorbeeld Afghanistan, Oeganda of Irak zijn. Ik heb persoonlijk gefaald als de boot straks vol met blanke mensen staat', zegt Mahtab tegen AT5

Hij hoopt dat het initiatief niet wordt  'gekaapt' om politiek te bedrijven. 'Wij hebben niets te maken met bijvoorbeeld Wij Zijn Hier, het gaat om ons enkel om de problematiek van de vluchtelingen. Het maakt ook niet uit of ze legaal of illegaal in Nederland verblijven, alle vluchtelingen zijn welkom bij ons aan boord.' 

abc5media_video_0

Zwerfjongeren
Ook is er speciale aandacht voor dak- en thuisloze jongeren. 'Uit internationaal onderzoek blijkt dat 25 tot 40 procent van de zwerfjongeren LHBT is. En er is niet gemeten hoe dat hier is', aldus organisator Irene Hemelaar. Ook komen veel LHBT-vluchtelingen uiteindelijk op straat terecht.

Bijzonder is dat een aantal organisaties achter zowel de zwerfjongerenboot en de vluchtelingenboot ook gaan samenwerken (HVO-Querido, ASKV Steunpunt Vluchtelingen, Movisie, Gemeente Amsterdam). De organisaties hebben namelijk een projectaanvraag gedaan dat als doel heeft meer aandacht voor de problematiek van deze groep te hebben in hun ondersteuning.

Share
Het thema van de Gay Pride is dit jaar 'share'. Het is voor deelnemers verplicht iets met het thema delen te doen. Acteur Raymi Sambo, artiest en activist Dolly Bellefleur en schrijfster en voormalig hoofdredacteur van Opzij Margriet van der Linden zijn gekozen tot ambassadeurs.

De twintigste editie van de Gay Pride is van zaterdag 25 juli tot en met zondag 2 augustus. De Canal Parade is zaterdag 1 augustus. De botenparade trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers.

Whatsapp