Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Man verduisterde 14.000 euro uit schoolkas vanwege financiële nood’

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 maart 2015, 18.14 uur

Ernstige financiële problemen leidde er in 2010 toe dat een 53-jarige man 14.000 euro verduisterde van de rekening van de oudervereniging van het Fons Vitae Lyceum. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat ervan uit dat hij dit in samenspel deed met zijn vrouw.

Vandaag werd de zaak door de rechter behandeld. De vrouwelijke verdachte was penningmeester van de oudervereniging. Haar man zou dit werk in 2010 hebben overgenomen, zonder dat Fons Vitae Lyceum hiervan op de hoogte was gesteld. De vrouw ontkent ook iets af te hebben geweten van het verduisteren.

Vanwege psychische problemen verscheen de vrouw niet op de zitting. Ze zou hier aan lijden sinds de zaak onder haar ogen is gekomen. Haar man verklaarde dat zijn vrouw niet meer over straat durft en dat ze onder toezicht staat van de crisisdienst van de GGZ.

Vrouw laat het afweten. Durft door alles niet meer de straat op. Crisisdienst van de GGZ komt wel thuis over de vloer. #FonsVitae

— Nicolaï Brannan (@Nicolaaaii) 4 maart 2015

Het wegsluizen van geld gebeurde viermaal. Elke keer werd er geld overgeboekt van de rekening vande oudervereniging naar de rekening van de man. Hij deed dit naar eigen zeggen als het acuut nodig was. 'Ik vulde het ene gat met het andere gat', aldus verdachte woensdag in de rechtbank.

Grote schuld
De schulden van het echtpaar, dat vier kinderen heeft, zouden in de tienduizenden euro’s lopen. Nadat de man werkloos raakte door een hartaanval – zijn contract werd niet verlengd – namen de schulden alleen maar toe. Momenteel zou het gezin van 48 euro per week moeten rondkomen, wat volgens verdachte zo goed als onmogelijk is. Om toch eten op tafel te krijgen lopen de kinderen samen met hun vader meerdere kranten- en folderwijken.

Van de 48 euro per week komt gezin niet rond. Vader loopt samen met kinderen een kranten- en folderwijk, daar eten ze van. #FonsVitae

— Nicolaï Brannan (@Nicolaaaii) 4 maart 2015

OM: 'Werkstraf en terugbetalen'
Ondanks uitgebreide verklaringen en een bekentenis van verdachte gelooft de officier van justitie niks van het verhaal dat de vrouw van niks wist. ‘Je hoort van geld af te blijven dat jou wordt toevertrouwd’, aldus de officier. Ze eiste tegen beide verdachten een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand, met een proeftijd van twee jaar. Ook zou de 14.000 euro terug moeten worden betaald.

De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.