Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Opstelten: Kamer niet verkeerd geïnformeerd

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 maart 2015, 21.29 uur

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) meldt donderdag in een verklaring dat hij de Tweede Kamer niet verkeerd heeft geïnformeerd over een schikking in 2000 met drugsdealer Cees H.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven heeft in 2000 als officier van justitie een deal gesloten met drugshandelaar Cees H., die volgens hoogleraren belastingrecht neerkomt op een witwasoperatie. Nieuwsuur heeft de hand weten te leggen op de overeenkomst. In het stuk werd onder meer afgesproken dat de Belastingdienst niet zou worden ingelicht.

Hakkelaar
De bewindsman meldde eerder dat het om 2 miljoen gulden zou gaan, maar Nieuwsuur bericht dat het bijna 5 miljoen gulden betrof. Volgens de minister is niet precies bekend hoeveel precies is overgemaakt aan Cees H. Uit onderzoek naar de schikking blijkt dat 'er géén financiële gegevens meer beschikbaar zijn: er zijn geen bankafschriften meer als gevolg van verlopen bewaartermijnen en veranderingen van ICT-systemen. Er zijn ook geen andere documenten meer voorhanden.'

Cees H. was in de jaren 80 en 90 een van de naaste medewerkers van Johan V., alias de Hakkelaar. H. werd voor zijn aandeel in diens internationaal opererende organisatie veroordeeld tot een celstraf en tot betaling van een megabedrag aan met de drugshandel verdiend fortuin. In daaropvolgende procedures brokkelde dat af tot enkele tonnen.