Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Slechts helft PGB-cliënten in stad uitbetaald

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 maart 2015, 12.14 uur · Foto: Marcel Oosterwijk / CC BY

In Amsterdam zijn op 2 maart slechts 2364 van 4572 cliënten met een persoonsgebonden budget (PGB) uitbetaald. PGB's worden uitbetaald door het landelijke Sociale Verzekeringsbank (SVB) maar dit gaat dus nog helemaal niet goed.

Wethouder Eric van der Burg maakte het nieuws vanmorgen bekend in de commissie Zorg. Landelijk zijn er al veel langer problemen en zorgen over de decentralisatie van de zorg en de problemen die dit opleveren voor PGB-houders. Verschillende partijen reageerden ontstemd op het bericht van wethouder Van der Burg. Zij willen dat er een brief wordt gestuurd naar staatssecretaris Martin van Rijn om er voor te zorgen dat de problemen snel worden opgelost.

Na enig aandringen heeft Van der Burg een toezegging gedaan: 'Wij zullen een brief sturen naar de staatssecretaris. Hoewel ik wel het idee heb dat mijn prikkeling weinig toevoegt. Maar als u dit wilt gaan wij dit doen.'

Overigens is er in Amsterdam door de wethouder een noodfonds opgericht om mensen te helpen die in de problemen komen door de problemen bij het SVB. Mensen die recht hebben op een PGB en hun geld nog niet gekregen hebben kunnen contact opnemen met de gemeente Amsterdam.