Start van hoofdcontent

Stad

nl

FBI verhoort Amerikanen in onderzoek naar Rochdale-fraude

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 maart 2015, 00.28 uur

De Amerikaanse federale politie (FBI) doet onderzoek naar de miljoenfraude bij woningbouwcorporatie Rochdale. Op verzoek van de Nederlandse autoriteiten heeft de FBI twee Amerikanen verhoord.

Het gaat om twee medewerkers van het in Texas gevestigde bedrijf Rimico, eigendom van de Nederlandse vastgoedondernemer Gijs de Jager. In 2005 maakte het bedrijf 90.000 dollar (ongeveer 70.000 euro) over naar een privérekening van Hubert Möllenkamp, voormalig bestuursvoorzitter van woningcorporatie Rochdale en zijn vrouw Albertine V.

Uit de FBI-verhoren zou volgens De Telegraaf, die het dossier in bezit heeft, blijken dat het geld een privébeloning is voor het inschakelen van een ander bedrijf van De Jager, JVG Vastgoed Adviseurs. Dat bedrijf werd door Rochdale ingezet als makelaar bij de aankoop van vastgoed. 

Mollenkamp en zijn vrouw zijn, samen met enkele zakenrelaties van Rochdale, verdachte in een groot onderzoek naar smeergeldbetalingen bij Rochdale. De woningbouwvereniging werd door omkooppraktijken van de eigen topman voor ruim zes miljoen euro opgelicht.