Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie pakt verdachten met ruim 10.000 XTC-pillen bij vermeende ripdeal

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 maart 2015, 13.40 uur

De politie heeft met de aanhouding van drie Amsterdammers een mogelijke ripdeal voorkomen. Het drietal zou van plan zijn om onder bedreiging van een vuurwapen twee mannen te beroven tijdens een drugsdeal.

De aanhouding van de mannen vond plaats op 25 februari, op een parkeerplaats in Amstelveen. De politie kwam de verdachten op het spoor nadat bleek dat ze tienduizenden XTC-pillen hadden besteld bij twee broers van 19 en 22 jaar uit Linschoten. Vlak voordat de transactie zou plaatsvinden, zijn de drie Amsterdammers (20, 26 en 35 jaar oud) aangehouden door een arrestatieteam van de politie.

Kilo amfetamine en kluis met ruim twee ton euro
Ook de tussenpersonen, de twee broers uit Linschoten en de mogelijk leverancier van de pillen, een 35-jarige man uit Amstelveen zijn ingerekend. Bij de aanhouding werden ruim 10.000 pillen en 7.000 euro in beslag genomen. Bij huiszoeking werd in de woning van de man uit Amstelveen een zak met bijna een kilo amfetamine aangetroffen en een kluis met daarin ruim 200.000 euro.

Een 26-jarige vrouw, die in de woning aanwezig was, is aangehouden op verdenking van het witwassen van geld en bezit van amfetamine. Speed of amfetamine is een synthetische drug en wordt af en toe gebruikt als bestandsdeel voor XTC.

Voorlopige hechtenis verlengd 
De voorlopige hechtenis van de drie Amsterdammers en de man uit Amstelveen is met 90 dagen verlengd. Van de twee broers uit Linschoten zit alleen de jongste nog vast. De 22-jarige man is vrijgelaten omdat er volgens de rechter-commissaris onvoldoende bezwaren tegen hem zijn. De 26-jarige vrouw is door de rechter onder voorwaarden vrijgelaten.