Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Studentenprotest vooral vredig maar met grimmig einde

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 maart 2015, 22.30 uur

Het studentenprotest op het Spui is geëindigd met een aantal opstootjes. De sfeer was prima maar sloeg even om nadat er volgens studenten iemand werd meegenomen door politieagenten in burger.

De protesterende studenten hadden net Het Lieverdje in brand gestoken, zoals de provo's dat ooit deden. Toen een groepje studenten zag dat er iemand werd afgevoerd, werd de sfeer grimmig.

Ze liepen en masse op agenten af die op hun beurt achteruit liepen, dat ging gepaard met het nodige duw- en trekwerk. Eenmaal aan de andere kant van het plein riep één student een 'general assembley' uit waarop de meute ging zitten. 

De politie bevestigt dat er twee mensen zijn aangehouden voor brandstichting en benadrukt verder dat de demonstratie prima is verlopen. 

abc5media_video_0

De mars begon om 17.00 uur en trok langs diverse UvA-locaties waaronder de Oudemanhuispoort, het Bungehuis maar ook bij het kraakpand Slangenhuis werd gestopt en gespeecht. De demonstratie is een initiatief van alle betrokken actiegroepen en symphatisanten, zoals namelijk De Nieuwe Universiteit, Rethink Uva, Humanities Rally en ASVA studentenunie. 

Boze studenten bezetten nu al een maand panden van de universiteit. Ze trokken 13 februari het Bungehuis in, dat anderhalve week later door de politie werd ontruimd. Daarop bezetten de betogers een dag later het bestuurscentrum van de UvA: het Maagdenhuis op het Spui. 

Later meer