Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Spanningen in taxiwereld lopen op

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 maart 2015, 19.11 uur

De spanningen op de Amsterdamse taximarkt zijn opnieuw opgelopen. Chauffeurs van taxidienst Uberpop zeggen steeds vaker bedreigd en achtervolgd te worden door chauffeurs van andere taxicentrales, waarbij in één geval zelfs boksbeugels zouden zijn gebruikt.

Dit zouden ze doen uit frustratie; Uberpop blijft namelijk gewoon ritjes aannemen, ondanks een verbod van de rechter. 'Het is extreem heftig', stelt Uber-directeur Niek van Leeuwen. 'De veiligheid van bestuurders en gebruikers moet altijd vooropstaan. Het baart me zorgen dat dit geen incident is, maar dat we zien dat het een structurele manier is om innovatie tegen te gaan. 
abc5media_video_0

Lees ook: 'Uberpop én gewelddadige chauffeurs hard aanpakken'

In totaal zou het gaan om acht Uberpop-chauffeurs. Bij een aantal gevallen zouden ook TCA-chauffeurs betrokken zijn, maar dit wordt met klem ontkend door TCA-directeur Richard van der Veen. 'Dat is wat zij zeggen, maar ik vind dat dat dan eerst maar eens héél goed onderzocht moet worden. Dat eis ik nu ook, want lukrake beschuldigingen van mensen die illegale activiteiten uitvoeren, daar ben ik niet van gediend'.

Lees ook: 'Gemaskerde knokploeg belaagt Uberpop-chauffeurs'

Maatregelen tegen activiteiten Uberpop
Wat ook wringt bij Van der Veen is dat Uberpop doorgaat met het aanbieden van ritjes, ondanks een verbod van de rechter. 'Ik zou wensen dat de centrale overheid nu eens een definitief einde maakt aan deze activiteit. Dat zou de rust terugbrengen'. Maar bij Uber kijken ze daar anders naar. 'Wij willen een de bodemprocedure graag afwachten', stelt Van Leeuwen. 'En het is onacceptabel dat een kleine groep gewelddadige chauffeurs dat niet wil doen en het heft in eigen hand neemt'.

Foto via AT5-WhatsApp (06-51190938)